tisdag 2 september 2008

Rescension: Basic Tsukamoto



Detta är en dokumentär om den japanska regissören/skådespelaren Shinya Tsukamoto som ligger bakom bland annat cyberpunk rullen Tetsuo:The Iron Man,dess uppföljare Tetsuo: Body Hammer och nu senast Nightmare Detective 2.För er som inte känner till snubben(Hädare!) så kan han nästan beskrivas som en japansk David Cronenberg,med sin fascination för kroppsliga förvandlingar och "Body Horror" teman.
Hans tidiga filmer som de 2 Tetsuo,Bullet Ballet och Tokyo Fist är bäst exempel på hans stil.
Stop-Motion,skithårda industriella soundtracks och ofta våldsamma med sexuella undertoner(säger bara "Penis-Borren").
Nu för tiden har han dock lungnat ner sig lite och till och med skapat en film som är någorlunda mainstream(Nightmare Detective),men hans filmer har fortfarande en "Arty" känsla och många av hans tidigare teman förekommer i en eller annan form.
man kan säga att man vet på en gång om det är Tsukamoto som ligger bakom en film.
David fincher(Seven,Fight club) och Darren Aronofsky(Pi,Requim For A Dream) har båda blivit inspirerade av Shinya Tsukamoto.

Det som kan sägas om denna dokumentär,som ligger på 58 minuter i spellängd,är både bra och tråkiga saker.
man får se en massa klipp från tidiga super 8 kortfilmer han gjort,från så långt tillbaka som när han var 14 år,Han berättar om att han var helt ovetandes om vilken framgång "Tetsuo" hade i europa och att på en filmfestival fick en anonym japansk kvinna i publiken hämta priset för den.
Man får veta att han är god vän med Gaspar Noe(Irreversible,I Stand Alone) och att de två drog hem till Alejandro Jodorowsky(El Topo,Santa Sangre) och åt pizza.hmmmm
Det dyker upp en också upp en japansk filmrescensent? snubbe som påminner om nordkoreas diktator,han börjar prata om erektioner efter ett klipp från tsukamotos "snake of june"(haha)

jag hade förväntat mig att få veta lite mer om människan Tsukamoto än bara om vilka filmer han gjort,för det är inte så mycket mer som täcks.jovisst han pratar lite om filmerna och dess teman och om vad han tycker och tänker,sen har vi ju "Kim il sung kritikern" som inte säger så mycket vettigt,men det är för lite och jag hoppades som stor beundrare av honom,på en lite mer biografisk dokumentär.
Nu gnäller jag väl lite för mycket,men det kändes som att jag redan visste mycket om de saker som togs upp. För en som inte känner till Tsukamoto och hans verk skulle den nog kännas innehållsrikare,vi redan invigda fans kan alltid gotta sig åt alla gamla klipp och foton som säkert aldrig visats förut.

jag ger den 2 av 5 i betyg.

Inga kommentarer: